Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 29 January 2018

USD/HUF - Teljes körű áttekintés - 1. rész

2014 elején kezdtem figyelmemet a dollár forint keresztre szegezni, azóta szinte folyamatosan követem a kereszt mozgását.  Devizapiacon alapszabály, hogy csak "háromig" szabad számolni. Ez arra utal, hogy a devizapiacra csak korlátozott mértékben igaz, a részvénypiacokon megfigyelt hullámelmélet. A részletekbe nem megyek bele, a lényeg, hogy a devizapiacok úgy mozognak nagyobb tf-ken, mintha folyamatosan korrekciókban lennének, ritkák a havi vagy magasabb szinten látható impulzus hullámok. Természetesen nem zárható ki a létezésük, de óvatosan kell kezelni. A felfelé menetet az usd/huf esetében impulzusnak számoztam (elsődlegesen), aminek az oka a charton megjelenő alakzatok és a magyar gazdaságpolitika "béna kacsa" effektusában keresendő (2014. július 1 - USD/HUF elemézés, áralakzatokról egy chart). 

2016 decemberében fogalmaztam meg először, hogy nem árt óvatosnak lenni a keresztben, mert valami véget érhetett (2016. december 11. elemzés). Devizapiacokon - kezdetekben nagyon zavart, szokatlan volt és nem is számoltam vele - a 4. hullámok gyakran igen mély Fibo szintekre esnek vissza, az első hullám terét is sokszor érintik (nem zárnak bele!). A dollár esetében sem számoltam elsődleges verzióként ezzel, ugyanakkor alternatívaként szerepelt az ami be is következett és egy mély korrekció (vagy trendforduló) következtében igen alacsony szintekre esett vissza  dollár forint értéke,  a havi alapon jelzett elsődleges (zöld verzió) zóna szintjéig, a múlt héten gyakorlatilag elérve a célárat. Havi alapon 1-2 forint eltérés teljes mértékben reális, így megfogalmazhatjuk, hogy az elsődleges célár minimális elvárása teljesült.

USD/HUF havi chart:


A jelenlegi helyzetről azt gondolom, hogy a short zárások ideje eljött, de a long nyitásoké még nem. A célár zónát elérte a piac (három különböző szolgáltatónál a low értéke: 246,410; 246,326; 246,313) de a belső szerkezet és a "right look" alapján azt gondolom, hogy a piacban még benne lehet egy kisebb mélypont, vagy dupla alj.

Természetesen cselekedjen mindenki a jó bevált rendszere alapján, ha az long jelet ad longoljon, ha short jelet akkor shortoljon! Nem egy ügyleten kell nyereséget elérni, hanem az ügyletek sokaságán!

Folyt. köv. hamarosan!

Link - második rész

No comments:

Post a Comment