Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 29 January 2018

USD/HUF - Teljes körű áttekintés - 3. rész

Link - 2. rész 

A korábbi részekben jeleztem az irányú elgondolásomat, hogy a lefelé kör még nincs készen, most nézzük, hogy miért gondolom ezt. A havi timeframe után hetire leváltva kirajzolódik a lefelé menet szerkezete, mely jól láthatóan három hullámból áll. Nézzük mi lehet a lefelé kör:

1) Az 5. hullám, ami akár egy ending diagonál is lehet
2) egy inverted flat alakzat
3) egy kész dZZ

Sajnos a belső szerkezetről nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mivel van dolgunk és mindhárom alakzat releváns elképzelés a magasabb tf figyelembevétele mellett, kizárni jelenleg egyiket sem lehet megfelelő magabiztossággal.

Az első esetben hiányzik még a trendmozgató alakzat 4. és 5. hulláma, ami jó eséllyel új low-t eredményez. A második esetben kész lehet a szerkezet, de akkor egy C hullám fog a korábbi lokális tető környékéig menni (270, 274 zóna), majd onnan lefelé elindulhat egy 5. hullám elég jó eséllyel új low-ra. A harmadik eset a második esettel feleltethető meg, mivel szintén C hullám indul északnak.

Sokan divergenciát vélhetnek felfedezni a hetes képen, de ha a divergencia ki is alakul (gyertya még nem zárt be!) még akkor is inkább egy bearish divergenciát látunk, ami azt jelenti, hogy egy kisebb északi kör után újabb mélypont következik.

Meddig mehet északnak a  piac?  A hetes kép alapján (nem írtam, hogy kész a szerkezet!!!!) 3-6 hét az ideális, amíg lefut egy 4. hullámban lévő korrekció, bár ennek a megbecslése, ahogy korábban jeleztem nagyon nehéz, főleg devizapiacon, ahol a 4. hullámok gyakran időben is nagyon eltérnek a 2. hullámtól. Ráadásul ending diagonal esetében éles, gyors mozgás is gyakran előfordul negyedik hullámban, ami tovább nehezíti a becslést. A  mozgás lendületének függvényében változik a célár, gyors mozgás esetén magasabbra, lassú mozgás esetén inkább alacsonyabban lehet a célár, legjobb becslésem erre 254-256, de ez inkább csak megérzés, mint bármiféle szakmai megfigyelésen történt következtetés eredménye.

USD/HUF heti chart:


A múltbeli tapasztalatok alapján nem szabad a tökéletes beszállót keresni, mert gyakran alakul ki a nagyobb fordulatoknál  az un. "terminal setup", azaz a jobb és a még jobb beszállóra várva elmegy a piac a kereskedő mellett, mert a mindenki által biztosan várt célárat nem éri el a kereszt, hanem előtte megtörténik a fordulat. Tudom, extrém esetben akár kész is lehet a szerkezet, de erre kicsi esélyt adok jelen pillanatban. Akinek a jó bevált kereskedési rendszere belépőt jelez, az ne hezitáljon, cselekedjen a kialakított mechanizmusa alapján, a statisztika a rendszere mellett van, nem egy lövésnek kell jónak lennie, hanem a tradek összességének! Long setupot én nem látok a charton (havi- heti), inkább egy heti bearish slingshotot keresnék a következő hetekben, de csak kontratrend stílusban.

Folyt. köv.

Link - 4. rész

No comments:

Post a Comment